Medicii din oraşul Mexico, care nu-şi vor informa pacientele însărcinate despre faptul că acestea au dreptul să facă avort, sau cei care vor refuza să recomande medici care practică avorturi, pot risca de la unu la patru ani de închisoare, dacă legislativul capitalei mexicane va adopta acest proiect de lege, transmite FOXNews.
Iniaţiativa a fost propusă de Comitetul Sănătăţii, care pledează pentru dreptul femeii la avort în primele trei luni ale sarcinii. Proiectul de lege se bucură de susţinerea Partidului Revoluţiei Democratice, cel care deţine majoritatea parlamentară.
Dacă legea va fi aprobată, medicii care nu-şi vor informa pacientele însărcinate despre dreptul lor de a face avort, sau care vor evita să-i recomande altor medici-ginecologi, care practică astfel de intervenţii chirurgicale, riscă de la unul la patru ani de închisoare, multiple amenzi şi pierderea licenţei medicale.
Preşedintele Comitetului Sănătăţii, Beatriz Rojas, spune că proiectul este necesar, în contextul în care "conceptele morale şi religioase au un mare impact asupra deciziilor femeilor, care rămân dezinformate şi duse în eroare, în ceea ce priveşte decizia de a întrerupe sarcina."
Reprezentanţii partidelor conservatoare au o atitudine critică faţă de acest proiect de lege, spunând că oamenii nu pot fi "închişi în închisoare, pentru că nu recomandă avortul." "Este o cultură a morţii," afirmă ei.
UNIMEDIA precizează că în 2007, la iniţiativa Partidului Revoluţiei Democratice, conducerea oraşului Mexico a legalizat avorturile. Legislaţia capitalei mexicane este diferită de cea a ţării.