Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

vineri, 6 noiembrie 2009

Pomenirea Morţilor sau Moşii de toamnă....


Ziua de 7 noiembrie va fi una cu o semnificaţie spirituală deosebită pentru toţi creştinii ortodocşi şi anume Pomenirea Morţilor sau Moşii de toamnă. Greu de crezut că va exista vreun creştin care să nu vină la biserică sau să nu treacă prin cimitirul din satul sau oraşul natal, pentru a-şi aminti de cei plecaţi în lumea de dincolo. Moşii de toamnă este o sărbătoare a celor morţi care are loc între 26 octombrie şi 8 noiembrie.
Bogaţii şi săracii, fără nici o deosebire, se pregătesc, fiecare dupa puterea sa, cu mese, pachete şi daruri, pentru a le oferi "de sufletul răposatului..", cu nădejdea că Dumnezeu îi va mai ierta celui adormit din păcatele săvârşite în timpul vieţii cu fapta, cu vorba sau cu gândul.
Aceasta deoarece, conform credinţei creştine, cei ce mor împăcaţi cu Dumnezeu şi cu semenii lor se unesc cu Mântuitorul Hristos, primul care a biruit moartea.
Spre deosebire de alte religii, în creştinism, şi cei vii şi cei adormiţi (morţi) fac parte din Biserica lui Hristos.
În afara colivei, colacului şi vinului care se sfinţesc şi se împart în biserică, simbol al unităţii euharistice a celor doua lumi, au loc o suită de alte rituale şi ceremoniale la cimitir şi acasa, în fiecare familie creştină.
Ortodocşii ştiu că potrivit învăţăturii de credinţă ortodoxă, fiecare zi de sâmbătă este dedicată amintirii morţilor. Aceasta întrucât trupul lui Hristos s-a aflat în mormânt în ziua de sâmbătă şi, aşa cum se menţionează în Epistola a II-a a Sfântului Apostol Petru, S-a coborât la cei morţi pentru a le vesti mântuirea.
În această zi Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire pentru toţi cei adormiţi, atât pentru drepţii care au murit împăcaţi cu Dumnezeu, cât şi pentru cei ce au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară. Aceste mijlociri au ca scop ca Dumnezeu să-i învrednicească de milostivire Sa, să-i judece cu blândeţe şi să-i aşeze în ceata drepţilor.
„Ne rugăm lui Dumnezeu să-i pomenească pe cei pe care noi îi pomenim şi facem aceasta tocmai pentru că îi iubim. Rugându-ne pentru ei, ne întâlnim cu ei în Hristos, Care este dragoste si Care, pentru că este dragoste, înfrânge moartea, care este ultima biruinţă asupra înstrăinării şi lipsei de dragoste. În Hristos nu este diferenţă între cei vii şi cei morţi. El este Viaţa şi această Viaţă este lumina omului. Iubindu-L pe Hristos, îi iubim pe cei ce sunt în El; iubind pe cei ce sunt în El, îl iubim pe Hristos: aceasta este legea Bisericii şi motivaţia pentru care se săvârşesc rugăciuni pentru cei adormiţi." (pr.prof. Alexander Schmemann).

Maxim doi copii. Doar nu vrei sa mor de saracie!


Daca intrebi un tanar casatorit sau necasatorit cam cati copii si-ar dori sa aiba, iti spune cu hotarare ca unul, s-au cel mult doi copii. Pe oricine ai lua la intrebari, nu ai sa gasesti un parinte sau viitor parinte care sa-si doreasca mai mult de doi copii, fie ca este credincios sau necredincios, fie ca este sarac sau bogat, sau in oricare alta situatie. Filozofia nasterii copiilor este ca unul ar fi cel mai usor de crescut si fara sacrificii prea mari, doi insa este totusi mai bine decat unul deoarece ar creste copii mai frumos impreuna si, Doamne fereste, in caz ca te dezamageste unul din ei, sau iti moare inaintea ta, macar stii ca-l ai consolare pe celalalt. In schimb trei copii este deja dorinta unor inimi largi.

Dar sa vedem cum stau familiile de astazi cu mai mult de doi copii. Foarte putine, extrem de putine la numar fata de media generala a copiilor dintr-o familie, aceste familii se descurca in general mai modest din punct de vedere financiar, parintii nu au mofturi prea mari de la viata aceasta, ci isi doresc pentru copiii lor o scoala care sa-i scoata din stramtorari, si sa se capatuiasca si ei la casele lor.

Acum revenind la dorintele noastre vis-a-vis de nasterea copiilor, imi vine in gand intrebarea De ce ne dorim doar unul, maxim doi copii, cand bunicii si inaintasii nostri au avut cate 5,7,10 sau chiar 12 copii?!? De unde diferenta aceasta atat de mare intre ceea ce era un lucru practic si firesc pana acum 40-50 de ani, acela de a avea “multi” copii, fata de ceea ce ne dorim noi astazi, adica maxim 2? Care a fost schimbarea care a produs o asa diferenta si cum ne afecteaza?

O prima cauza ne-o confirma situatia curenta de degradare a familiei, adica utilizarea metodelor contraceptive la scara larga, prin ingradirea si impotrivirea fata de nasterea fireasca a copiilor. Datorita dezvoltarii tehnologice si a cresterii posibilitatii de consum in economie, acum toata lumea are acces la prezervative si anticonceptionale. Farmaciile colcaie de aceste blestematii. Blestematia si mai mare este ca se fac si avorturi. Adica, de 40-50 de ani incoace, mai mult ca oricand nu se lasa sa vina copiii la rand. Oare ceilalti frati ai nostri care trebuia sa fie printre noi, unde sunt acum? Intrebati parintii!

Deci, fie ca ne place sau nu, gandirea noastra in privinta numarului de copii doriti, este proiectia dezastrului spiritual si social din ultimii 50 de ani la care s-a facut autoare omenirea. Si cum sa-ti doresti mai mult de 2 copii cand la parintii nostri nu am vazut decat unul, maxim 2? Cum sa-ti doresti mai multi copii daca mama, soacra sau sora te invata sa avortezi din cauza “saraciei” sau pentru ca “nu este momentul”, sau te invata sa te impotrivesti nasterii de copii prin metode contraceptive? Si te invata nu numai parintii ci si doctorii, si mass-media, si chiar patronul de supermaket cu prezervativele puse ostentativ la fiecare casa de cumparaturi, sa nu-ti doresti copii dupa fire ci sa te feresti de a-i avea.

Dar mai mult decat atat, oare cati dintre noi au curajul sa arate plaga societatii imbolnavite de pacatul nezamislirii de copii dupa randuiala? De unde credem ca s-au inmultit atat de mult cazurile de cancer la san si cancer de col uterin in randul femeilor, si mai ales a acelora tinere? De unde atatea complicatii si boli ale aparatului sexual feminin, in ciuda tehnologiei atat de dezvolate si a igienei atat de ridicate fata de cea a intaintasilor nostri? Din pricina poluarii, si a E-urilor din alimente? NU, ci din pricina desfranarii si a pastrilelor contraceptive, ca sa nu mai zic de avorturi.

Si o a doua cauza pentru care ne dorim doar 1, sau maxim 2 copii este multa iubirea de sine. Iubirea de sine a viitorilor parinti care nu vor sa se jertfeasca si sa rodeasca copii. Copiii sunt rodul dragostei dintre parinti, asa ca si simpla dorinta de a avea doar 1 sau 2 copii, arata cat de putin roditoare vrem sa fie dragostea famiilor noastre. Si mai arata ceva. Mai arata cat de mult s-au inmultit divorturile pentru ca nu au fost casniciile sudate de (mai multi) copii. Dar cum familia moderna nu prea vrea copii in colaborare cu Dumnezeu, vin si divorturile pe banda rulanta.
Adevarul este ca nu vrem sa avem mai multi copii pentru ca aceasta ar insemna aproape sigur ca vom avea un trai mai modest sau mai bine zis mai putin confortabil, va insemna nu numai ca nu vom mai avea posibilitatea sa mergem in excursie in strainatate, dar poate ca nici in tara nu vom lua vacanta, datorita sacrificiilor de a asigura cele necesare copiilor, va insemna ca nu o sa mai avem posibilitatea sa ne cumparam hainele dorite la discretie, ci sa ne imbracam copiii mai intai, va insemna sa renuntam la noi pentru copii nostri. Adica va insemna sa ne lepadam de noi si sa ne luam crucea. Ori noi iubim confortul.
Ce ne mai impiedica de a vrea mai multi copii? Traiul de viata ridicat la care tindem sa accedem cu totii in lumea moderna. Am facut lucrurile din viata mai complicate si ne injuga mai tare la cele materiale. Ca sa pot creste astazi un singur copil trebuie sa-i asigur gradinita cu bani, la scoala trebuie bani pentru nenumarate rechizite, si activitati scolare, trebuie sa-l sustin financiar inclusiv la facultate, care si aceasta implica sacrificii. Trebuie sa-i asigur un calculator cu conexiune la internet care si aceasta costa bani. “Trebuie” sa-i cumpar si un telefon mobil pentru ca, lumea nu mai poate trai fara celular.

Multe de “trebuie” care ne descurajeaza de a ne dori mai multi copii. Asa ca, a avea mai mult de doi copii implica sacrificii si mai mari, iar mama va fi nevoita sa nu mai lucreze pentru a ingriji mai bine familia. Tatal va trebui si el sa munceasca din greu, pentru a sustine familia cu toate cele necesare traiului decent. Dar orice realizare mare implica un sacrificiu mare. Insa astfel de parinti sunt binecuvantati de Dumnezeu, iar batranetele lor au alinare din partea copiilor si a nepotilor.

Duceti-va in spitale sa vedeti cati parinti batrani zac bolnavi pe patul de spital si care nu primesc macar o singura vizita din partea unicului copil pe care il au. Sau intrebati intre rude cati parinti nu se pot bucura macar de un nepot, din cauza copilului care vrea ca si parintii lui un singur copil, dar mai incolo, cat mai incolo. Dar mai bine intrebati cati parinti vaduvi ajunsi la batranete sunt luptati cumplit de singuratate, pentru ca singurul copil pe care l-au crescut a uitat complet de ei. Nu au nepoti cu care sa-si mangaie batranetele, nu au nimic decat mila lui Dumnezeu si regretul ca poate daca faceau mai multi copii nu erau asa de urate batranetele.

Cu toate acestea, dorinta de a avea putini copii nu este rea in sine, insa rau este ca aceasta dorinta devine o hotarare pe care o luam adesea fara Dumnezeu. Rau este ca nu planificam nasterea de copii impreuna cu Dumnezeu ci ii planificam dupa stricaciunea vietii acesteia, singuri si egoisti, fara a-l introduce in gandul si inima de parinte trupesc si pe Creatorul Vietii. Rau este ca si copiii nostri vor face mai rau ca noi.

Dar in schimb ce este rau in a ne dori sa avem 4, 5 sau mai multi copii? Poate acei mai multi copii vor face mai putine necazuri decat doi copii indaratnici care-si au samanta indaratniciei lor izvorata din egoismul de a ne aroga doar noi dreptul de a da viata. Poate mai multi copii ne vor face batranetele mai frumoase si zilele mai senine. Poate ca prin cresterea acelor copii vom fi rasplatiti insutit in aceasta viata dar si mai mult in cealalta.
Cati copii e bine sa avem? Mai bine hotaram aceasta impreuna cu Dumnezeu! Chiar si prin acest lucru Dumnezeu ne arata cat de mult de iubeste, asa incat nu ne da mai multi copii decat ne dorim, respectandu-ne in mod deplin libertatea de a alege. Numai sa-L rugam…

Planificati copiii cu rugaciunea, nu cu contraceptia!
sursa:ortodoxiatinerilor

Amintiri de la nunta....







<a
.........urmeaza de la botez........cand o randui Domnul!

Stire din lume adunate...


Copiii dăunează mediului înconjurător?

Ideile şi afirmaţiile bizare nu încetează să parvină din Marea Britanie. Ultima a fost publicata recent în Guardian.co.uk unde se afirmă că "cel mai rău lucru pe care eu şi cu tine îl putem face planetei noastre este să avem copii." De ce?
Cu cat sunt mai multe fiinţe pe planeta, cu atat impactul distructiv e mai mare: emanam bioxid de carbon, folosim resursele planetei, cauzam incalzirea globala, etc. Ceea ce Dumnezeu numeste binecuvantare, oamenii numesc blestem. In final, astfel de opinii duc la devalorizarea vietii, avort, sinucidere, eutanasie, controlul populatiei, homosexualitate si alte practici moderne distructive.

www.guardian.co.uk
Obama subminează libertatea religioasă

Un expert american în drept constituţional afirmă că Administraţia Obama începe să facă front comun cu ţările musulmane şi grupurile homosexuale de la ONU pentru restrângerea libertăţii religioase. În principiu, e vorba de subminarea dreptului de exprimare religioasă libera pe probleme de homosexualitate sau critica religiei islamice.

blogs.usatoday.com
Jihadul dragostei" face victime în India



O grupare de tineri musulmani, care acţionează în cel mai bogat stat al Indiei, a găsit o modalitate inedită de a creşte numărul adepţilor islamului. Sub pretextul dorinţei de a întemeia o familie, gruparea determină tinere creştine sau hinduse să renunţe la propria religie şi să treacă la mahomedanism.
La începutul lunii octombrie, Curtea Supremă de Justiţie din Kerala (stat situat în sud-vestul Indiei) a dat dispoziţie Ministerului de Interne şi poliţiei să cerceteze activitatea unei organizaţii musulmane, denumite „Jihadul dragostei" sau „Jihadul lui Romeo".
Scopul acestei presupuse organizaţii ar fi fost convertirea la islamism a unor studente hinduse şi creştine care urmau să fie curtate de tineri musulmani.
„Dragostea" s-ar fi finalizat printr-o căsătorie şi convertirea tinerelor.
Părinţii a două fete s-au adresat justiţiei
Chiar dacă zvonuri legate de existenţa unei astfel de organizaţii circulau de multă vreme în ţară, ele au căpătat un caracter mai „oficial" când părinţii a două tinere - una hindusă şi cealaltă creştină care s-au căsătorit cu tineri musulmani - s-au adresat justiţiei şi au susţinut că „Jihadul dragostei" le-ar fi forţat pe fete să treacă la islamism.
Acuzaţii cu atât mai grave cu cât în Kerala sunt frecvente căsătoriile mixte, fără ca o parte sau cealaltă să ceară convertirea.
Unul dintre cele mai bogate state din India, unde analfabetismul a fost aproape complet lichidat şi corupţia este la nivelul cel mai scăzut, în Kerala trăiesc alături hinduşi (56 la sută), musulmani (24 la sută) şi creştini (20 la sută, respectiv circa şase milioane de persoane).
Peste două milenii aici a existat şi o numeroasă comunitate evreiască (cea mai veche din India), dar în secolul trecut majoritatea a emigrat în Israel.
Legături cu organizaţiile teroriste
Potrivit cotidianului „India Today", care citează surse hinduse, tinerii musulmani din „Jihadul dragostei" ar acţiona pretutindeni în ţară (dar mai vizibil în Kerala), ar fi subvenţionaţi din străinătate şi ar avea legături cu traficul de droguri şi cu terorismul, mai precis cu Frontul Popular Musulman din India. Reprezentanţi ai unor organizaţii naţionaliste hinduse, ca de pildă Vishna Hindu Parishad şi Sri Ram Sene, susţin că în ultimii ani, mii de tinere hinduse ar fi fost astfel convertite.
La rândul lor şi membri ai cultelor creştine s-au plâns şi s-au alăturat acestor organizaţiil indiene, (deşi puternic anticreştine), avertizând tinerele asupra pericolului pe care l-ar reprezenta „Jihadul dragostei".
Într-o primă etapă a investigaţiilor, poliţia a declarat că organizaţia ar furniza membrilor bani pentru ca aceştia să atragă fetele cu cadouri scumpe, spre exemplu cu haine de firmă sau telefoane mobile de ultimul tip, ţintele principale fiind studentele.
Tineri mahomedani, îmbrăcaţi elegant, cu maşini sau motociclete de „fitze" şi-ar „vâna" prada în jurul liceelor sau campusurilor universitare.
Cele două organizaţii hinduse au pretins că în ultimii trei ani ar fi fost convertite între 2000 şi 4000 de studente, printre care 500 în Kerala.
Pentru protejarea lor s-au format chiar „brigăzi de moravuri" care-i atacă pe musulmanii găsiţi în compania unei tinere hinduse.
Grupurile musulmane au răspuns cu aceeaşi monedă şi i-au atacat pe hinduşii care curtau fete musulmane. În Kerala s-a instaurat o atmosferă de isterie care, susţin observatori neutri, ar submina buna înţelegere dintre diferitele confesiuni.
Căsătorie şi sechestru
În faţa judecătorilor Înaltei Curţi din Kerala tânăra hindusă şi cea creştină au povestit că, după ce au fost seduse şi s-au căsătorit cu tinerii musulmani, au fost sechestrate şi obligate, prin forţă, să se convertească la islamism.

www.adevarul.ro

Pilda zilei....


Adevărata comoară
Un tânăr era foarte supărat că nu are mai mulţi bani, că nu-şi poate cumpăra tot ce-şi dorea. Se plimba trist pe stradă, neştiind cum să iasă din această situaţie. Dar, cum mergea el aşa, s-a lovit deodată de cineva. Mare i-a fost mirarea să vadă că, din neatenţie, a dat peste un om sărman, fără vedere, încerca bie om să se ajute cu un baston şi să găsească drumul spre casă. Tânărul nostru 1-a ajutat conducându-1 de braţ.

Văzând cât sunt alţii de necăjiţi, tânărul nu s-a mai gândit, de atunci, decât la i lucru: cât de bogat este el. Nu avea bani pentru tot ce şi-ar fi dorit, dar avea come cea mai mare din lume, pe care banii nu o pot cumpăra: sănătatea cu tot ce izvor din ea - putere de muncă, bucurie şi voie bună.

Acum îşi dădea seama că sunt oameni care au rămas ologi în urma unor accidente. Dar picioarele sale îl puteau duce oriunde. Alţii au rămas orbi. El putea să va însă clipă de clipă, toate frumuseţile din jurul său. Există şi unii oameni care, păcate, sunt orbi şi ologi sufleteşte, pentru că sufletul lor s-a golit de bucurie, de speranţă şi dragoste. Aceştia sunt cu adevărat nefericiţi.

Cu cât vei fi mai binevoitor, cu atât sufletul tău va avea mai multă linişte. Ce| rău şi zgârcit nu dă niciodată nimic, nici măcar un pahar cu apă sau un sfat, chiar aceste lucruri nu 1-ar costa nimic. Un astfel de om mai este cu ceva de folos celorlalţi!

Dacă ne vom uita în jurul nostru vom vedea că nimic nu trăieşte doar pentru sine. Până şi un copac obişnuit, chiar dacă nu ne oferă fructe, ne dă cel puţin posibilitatea să ne odihnim un minut la umbra lui.

Cel bun vede bunătatea peste tot; cel rău, nicăieri." (Proverb)