Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

duminică, 27 februarie 2011

Sfanta Liturghie...


Dupa multe duminici in care nu am putut lua parte la Sfanta liturghie,ieri cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns la biserica ,l-am slavit pe Hristos impreuna cu bebita care este foarte energica in biserica .Aceste saptamani in care nu am putut iesi din casa ,am inteles ca cele mai importante lucruri sunt absolut necesare în drumul pe Cale Vietii:duhovnicul,Sf. Liturghie,Sf. Împărtăşanie.Dacă le avem pe acestea 3 restul vor veni de la sine. Ascultarea de duhovnic ne ajută să nu greşim, să nu o luăm pe arătură de capul nostru şi să rămânem în voia Domnului. Participarea la Sf. Liturghie este iarăşi o condiţie indiscutabilă în viaţa unui creştin. În Sf. Liturghie ne întâlnim cu Dumnezeu în chipul cel mai plenar aici, în viaţa aceasta, prin Sf. Împărtăşanie.Participarea la Sf. Liturghie în fiecare Duminică (şi sărbătoare, pe cât permite locul de muncă) este absolut necesară pentru un creştin. Porunca a 4-a ne cere să respectăm ziua Domnului şi cum am putea-o respecta lipsind de la Întâlnirea pe care El ne-o propune în Sf. Liturghie?
Problema cu care se confruntă mulţi dintre noi, mai ales cei la începutul drumului credinţei, dar nu numai, este că nu trăim/nu înţelegem ce se întâmplă acolo. Văd asta în primul rând la mine, pt.că de multe ori îmi surprind gândul zburând sau ochii îndreptându-se spre neatenţia altora, ceea ce, aşa cum spune duhovnicul meu, nu mi s-ar întâmpla dacă aş trăi cu adevărat ce se întâmplă acolo, în Sf. Liturghie.
Din pacate ieri am fost foarte dezamagita de predica pe care am ascultat-o la sfarsitul slujbei,parintele care a predicat nu a spus nimic despre Infricosatoarea judecata ,a vorbit despre cupidon ,de sf valentin ,nu a spus nimic despre lasata de sec de carne ,pacat caci multi oameni din biserica nu au inteles importanta Evangheliei de ieri.Nu doresc sa-l critic pe preotul predicator,dar sa afirmi ca limbajul folosit in credinta ortodoxa este sec ,in alb si negru ,cred ca ar trebui sa mai citeasca sa vada bogatia limbajului ,nu cred ca putem avea pretentia ca limbajul bisericesc sa fie invadat de tot felul de neologisme, de termeni intalniti in prezent in mass-media, cu care suntem astazi atat de familiarizati. Trebuie sa intelegem ca limbajul bisericesc si mai ales limba romana, asa cum s-au pastrat in cartile de cult, au nu doar un farmec deosebit, ci si o profunzime aparte. Desigur, de noi tine sa ne familiarizam cu acest limbaj. Acest lucru nu se poate realiza in scurt timp, ci presupune prezenta noastra frecventa in biserica si, desigur, efortul de a cauta sa nu fim nepasatori fata de cele ce auzim.