Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

miercuri, 18 noiembrie 2009

Sarbii il plang pe Patriarhul Pavle ....


Mii de oameni au aşteptat în cordoane lungi, să aducă un omagiu fostului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle, la o Biserică din Belgrad.
Trupul neînsufleţit al Patriarhului Pavle a fost aşezat într-un sicriu deschis, în Biserica "Saborna". Acesta a fost cunoscut pentru smerenia şi modestia de care a dat dovadă, de la preluarea conducerii bisericii, în anul 1990.
Aflat la vârsta de 95 de ani, acesta s-a mutat la Domnul în dimineata zilei de duminică, într-un spital în care a fost internat timp de doi ani de zile, pentru probleme de inimă şi plămâni.
Pavle a condus o biserică formată din 7 milioane de membri, în perioada de renaştere a acesteia, post comunistă, şi în timpul conflictelor sângeroase inter-etnice din Balcani, în anii 1990. El a făcut apel la pace şi conciliere în timpul luptelor, dar nu a reuşit să condamne în mod deschis naţionalismul extremist al fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, care a declanşat războaiele împotriva catolicilor croaţi şi bosniaci şi a musulmanilor din Kosovo, în anii 1990.
Au fost raportate dispute interne, peste care Pavle a reuşit însă să treacă. Alegerile vor avea loc în termen de 40 de zile de la moartea lui Pavle. Şansele cele mai mari le are în prezent influentul episcop Amfilohije, cunoscut pentru poziţia sa anti-Occidentală şi ultranaţionalistă.
"Patriarhul Pavle s-a bucurat de respect în sânul credincioşilor ortodocşi şi a pledat pentru dialogul inter-religios", a afirmat şeful comunităţii islamice din Bosnia, Mustafa CERIC, luni, 16 noiembrie 2009. "Sperăm că Biserica Sârbă Ortodoxă va continua tradiţia Patriarhului Pavle, în beneficiul tuturor oamenilor, în bine, având o istorie comună şi o speranţă comună într-un viitor mai bun în regiunea noastră."
Preşedintele croat Stipe Mesic a trimis o scrisoare de condoleanţe Bisericii Ortodoxe Sârbe, luni 16 noiembrie 2009, în care îşi exprima "întristarea" la aflarea veştii decesului Patriarhului Pavle. Ca om născut în Croaţia, Pavle "s-a îngrijit mai ales" de spiritualitatea credincioşilor ortodocşi din Croaţia", a declarat Mesic.
Trupul neînsufleţit al Patriarhului Pavle a fost depus în Biserica Saborna, vizavi de Sediul Central al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Belgrad.
Oamenii au trecut pe rând să isi aducă omagiul lor Patriarhului, într-un flux continuu, sărutând portretul acestuia, Biblia, sau Crucea aflată în mâna sa.
"A fost un sfânt în viaţă", a declarat Marina Jovanovic, o femeie care a aşteptat ore în şir pentru a intra în biserică şi a ajunge la sicriul Patriarhului. "Cu siguranţă Serbia va plânge lipsa lui".
Mai multe steaguri au fost arborate pe clădirile oficiale. Guvernul a declarat trei zile de doliu. Clopotele vestesc moartea lui Pavle.
Înmormântarea Patriarhului Pavle va avea loc joi, 19 noiembrie 2009, într-o mănăstire aflată în suburbia Belgradului.



sursa:lacasuriortodoxe

Pavel al Serbiei, un patriarh sfânt....


Un prunc de 95 de ani
care „s-a întâmplat” să devină şi patriarh:Pavel al Serbiei, un patriarh sfânt
Sfinţenia nu-şi face publicitate, şi totuşi este recunoscută.
Nu sună din trâmbiţă, dar se impune într-un mod tainic. Nu se descrie, ci se trăieşte.
Toţi aceia care au avut binecuvântarea să-l întâlnească pe Patriarhul Pavel al Serbiei s-au bucurat de „fericita întâmplare” a dobândirii unor picături din sfinţenia acestui om, prin vederea, dar şi prin cuvântul său.
Cu câţiva ani înainte s-a organizat în Patmos mari festivităţi prilejuite de împlinirea a 1900 de ani de la scrierea Apocalipsei de către Sfântul Ioan Teologul, festivităţi la care au participat conducătorii bisericeşti şi politici din întreaga lume. Cu toate acestea, cel care a atras privirile şi interesul celor mai mulţi jurnalişti a fost smeritul patriarh Pavel al Serbiei. În fiecare zi slujea Dumnezeiasca Liturghie, fapt care a constituit cauza adunării a sute de creştini care alergau să ia binecuvântarea sa.
Un alt fapt, pe de o parte lipsit de importanţă, dar în acelaşi timp mişcător era modul în care Patriarhul Pavel şi-a luat micul dejun, după Dumnezeiasca Liturghie praznicală prilejuită de încununarea festivităţilor. La masă stăteau Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, patriarhi, arhiepiscopi, episcopi, politicieni şi între ei Patriarhul Pavel. Jurnaliştii şi camerele se îmbulzeau să redea evenimentul. Singurul care rămăsese netulburat, în mijlocul zgomotului provocat de aglomeraţia cooperărilor, era Patriarhul Pavel, care îşi înmuia un biscuite în ceai. Chipul său netulburat şi pacea sa blândă iradiau ceea ce se numeşte sfinţenie.
În zilele grele ale războiului din Iugoslavia, Patriarhul Pavel a fost chemat să-i întărească pe credincioşi şi să înveţe drept cuvântul Adevărului, într-un mediu al minciunii, al răutăţii şi al crimelor. Atunci, iarăşi dintr-o „fericită întâmplare” l-am întâlnit pe Patriarhul Pavel la Belgrad, pentru un scurt interviu pentru postul de televiziune de altădată „Logos”. Desigur că în afara sfintei personalităţi a patriarhului, am întâlnit şi un cuvânt deosebit de cutremurător, nu fără legătură cu cuvântul fericitului Arhiepiscop Hrisostomos I. Patriarhul mult nevoitor a citat printre altele şi un proverb sârbe, dar pur ortodox: „Eroismul înseamnă să mă apăr de duşman, dar onestitatea înseamnă să-mi apăr duşmanul de mine însumi”. Fără naţionalisme, fără cuvinte mari, fără frică - chiar atunci când drumurile erau pline cu anunţuri de decese, oameni care fuseseră ucişi în război - îndrăznea să impună chintesenţa cuvântului: „Cele ale lui Dumnezeu lui Dumnezeu şi cele ale Cezarului Cezarului”. Dar una este eroismul, care pretinde război, ucideri, viclenii şi cu siguranţă jertfe. Şi altceva este onestitatea, care pretinde sfinţenia vieţii, iubire, care atinge şi pe vrăjmaş, iar în cele din urmă ajunge până la sacrificiul de sine. Una este statul şi autoritatea, care sunt bune numai atunci când se limitează la ritmarea vieţii sociale şi oferă siguranţă. Dar altceva este viaţa în Hristos care - fără canoane şi norme, fără presiuni religioase, ci numai cu puterea iubirii – îl conduce pe om în rai şi la adevărata fericire.
Cu câteva zile în urmă Biserica Serbiei a sărbătorit prin cei 95 de ani ai Patriarhului Pavel Dumnezeiasca Liturghie. Acesta fiind încă bolnav, era îngrijit la un centru medical din Belgrad. Evenimentul nu a trecut neobservat în întreaga Biserică Ortodoxă. Dumnezeiasca Liturghie a fost slujită de Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru şi Litoral, însoţit de Episcopul Constantin al Europei Centrale şi de Episcopul Atanasie de Hvostanis. În ziua sa de naştere l-au vizitat pe patriarh Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, şi Prim-ministrul Mirko Zvetkovici, care i-au urat patriarhului grabnică însănătoşire. Patriarhul Pavel s-a născut pe 11 septembrie 1914 în satul Kućanci din Slavonia (actualmente aparţine Croaţiei). A rămas orfan de ambii părinţi la o vârstă fragedă. A studiat la Facultatea de Teologie din Belgrad. După Al Doilea Război Mondial s-a dus din nou la Belgrad, ca refugiat şi a avut diferite slujbe pentru a supravieţui (a muncit chiar şi ca zidar). În 1948 a fost tuns monah, iar până în 1955 a aparţinut Mănăstirii Raţia. În 1954 a fost hirotonit ieromonah, iar în 1957 a fost hirotesit arhimandrit. Din 1955 până în 1957 şi-a făcut studiile postuniversitare la Universitatea din Atena. Întorcându-se în ţară, a fost ales Episcop de Raska şi Prizren, în Kosovo. A fost ales Arhiepiscop de Peci, Mitropolit de Belgrad şi Karlovaţ şi Patriarh al Serbiei pe 1 decembrie 1990 printr-o modalitate apostolică, adică prin tragerea la sorţi din trei persoane alese.
Modul alegerii sale în Tronul Patriarhal al Serbiei este poate unic, de vreme ce el însuşi a fost singurul dintre mitropoliţi care nu dorea să fie ales patriarh. S-a întrunit Sfântul Sinod al Bisericii Serbiei şi episcopii electori trebuiau să însemneze cu semnul crucii trei candidaţi, pentru a se completa triada celor trei candidaţi. Condiţia era întrunirea a cel puţin 13 voturi pentru a fi aleşi. La prima rundă au fost aleşi doar doi. Episcopul Pavel a primit 11 voturi şi a rămas pe dinafară. S-au repetat rundele de alegere şi abia la cea de-a noua rundă a fost ales cu 20 de voturi şi astfel a intrat în triada candidaţilor. A urmat faza finală a alegerii, adică tragerea la sorţi, practică pe care au urmat-o şi apostolii. Şi sorţul a căzut pe Arhiepiscopul Pavel de Peci. După alegere, Patriarhul Pavel, adresându-se Sfântului Sinod, a spus: „Puterile mele sunt mici şi voi o ştiţi. Eu nu nădăjduiesc în ele. Nădăjduiesc în ajutorul vostru şi în ajutorul lui Dumnezeu, prin care El m-a susţinut până astăzi. Să fie spre slava lui Dumnezeu şi spre folosul Bisericii Lui şi a încercatului nostru popor în aceste dificile vremuri”.
În ziua întronizării sale, a declarat: „Suindu-mă ca al 44 patriarh al Serbiei în Tronul Sfântului Sava, nu am niciun program pentru misiunea patriarhală; programul meu este Evanghelia lui Hristos, frumoasa ei vestire despre Dumnezeu care este cu noi şi despre Împărăţia Lui care este înăuntrul nostru atâta vreme cât Îl primim prin credinţă şi prin iubire”.

(traducere din elină de monahul Leontie cf. ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/09/2009)