Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

marți, 3 mai 2011

Saptamana 33 de sarcina


Iata ca am ajuns marti 3 mai , la 33 de saptamani de sarcina. Ma simt foarte bine in general. Doar coloana vertebrala ma supara si am arsuri din cand in cand la stomac. In rest, sunt relaxata si odihnita.Am fost luni la medicul de familie si am luat primul concediu prenatal, apoi la medicul care-mi urmareste sarcina. Totul este ok cu tine, bebelusul meu. Inima iti batea atat de puternic, incat domnul doctor a facut si o gluma, spunand ca-i strici aparatul. Am vrut sa-ti vedem fata, puiut, dar nu se vedea foarte clar. Totusi am putut sa observam ca ne-ai scos limba. Pai e frumos, mai mami? Mi-ar fi placut sa te mai vedem o data inainte de nastere, la 4D, dar nu ne-a recomandat nici medicul, si ma gandesc totusi si la 500 ron cat costa o ecografie din aceea...Trebuie sa avem rabdare. Din acest moment mai este o luna jumatate si facem cunostinta.
Am consultat lista cu ce trebuie luat in bagajul cu care voi merge la spital. Asa ca am si inceput sa-mi fac aprovizionarea. Mi-am cumparat azi camasa de noapte, pijama, papuci si ciorapei noi. Doamne, cate lucruri sunt scrise pe net ca ar trebui sa contina bagajul pentru mine si pentru bebelus! Ma inspaimanta gandul ca nu o sa stiu ce trebuie facut. Mi se pare foarte dificil totul, dar ma voi descurca, cu siguranta. N-am incotro.
M-am bucurat sa vad ca nu m-am mai ingrasat deloc in ultima luna. Am tot 59 de kg, cu 10 kg mai mult decat atunci cand am aflat ca sunt insarcinata.

Iata ce spune un medic specialist ca ar trebui sa se intample in corpul meu in aceasta saptamana: "In saptamana 33 de sarcina, fatul masoara aprox. 43 cm si 1900 de grame. Capul lui a crescut cu 1 cm in circumferinta, datorita dezvoltarii rapide a creierului. El este acum capabil sa isi coordoneze suptul si inghititul cu respiratia. Plamanii fatului sunt aproape complet dezvoltati.

Vernix caseosa, substanta alba, branzoasa care ii acopera corpul cu rol de protectie, devine mai dens. In ficat, se acumuleaza depozite de fier, in pregatirea pentru viata inafara uterului mamei. In cazul baietilor, testiculele ar trebui sa fie deja in scrot.

Cantitatea de lichid amniotic atinge nivelul maxim in aceasta saptamana de sarcina. Pe masura ce fatul creste si spatiul din uter devine tot mai mic, lichidul amniotic este reabsorbit, pentru a ii lasa mai mult spatiu, iar miscarile fetale sunt limitate si nu mai sunt la fel de intense. Nou nascutii prematuri din aceasta saptamana vor fi aproape toti sanatosi, desi au nevoie de ingrijiri suplimentare.


Cresterea in greutate a mamei din aceasta saptamana si din cele ce urmeaza poate fi chiar de 500 de grame. Apetitul alimentar scade deoarece stomacul este mic, din cauza uterului care il preseaza.

Desi este obosita, mama nu se poate odihni din cauza durerilor lombare si de picioare, migrenelor, respiratiei greoaie, arsurilor stomacale sau dificultatii de a gasi o pozitie confortabila de somn. Un alt motiv de insomnii sunt emotiile in legatura cu durerile din timpul travaliului si nerabdarea de a isi vedea bebelusul. Studiile raporteaza ca aprox. 10% dintre gravide nu au dureri in timpul travaliului, 10% au dureri mari, iar restul, intre cele 2 categorii. Pozitia recomandata de somn este pe partea stanga.

Mama este acum capabila sa deosebeasca manutele fatului de picioare, desi miscarile lui sunt limitate datorita spatiului mic din uter. Miscarile ritmice si de intensitate mica sunt de fapt sughiturile fatului care a inghitit prea mult lichid amniotic."