Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

duminică, 29 noiembrie 2009

Sfantul Apostol Andrei ......



Sfintilor Apostoli li se cuvin slava, cinste si inchinaciune pentru ca ei i-au urmat lui Hristos Dumnezeul nostru, trecand impreuna cu El prin patima Sa, fiind martori ai rastignirii, mortii, invierii si inaltarii Lui la cer. Ei au fost aceia care s-au imbracat cu putere de sus si limbi de foc s-au ridicat deasupra capetelor lor, ca semn vazut al impartasirii lor de Duhul Sfant, apoi au cutreierat lumea intorcand neamurile pamantului din ratacire si de la inchinarea la idoli la cunostinta adevaratului Dumnezeu, rabdand batai, chinuri, varsari de sange si moarte pentru mantuirea noastra. Insusi Dumnezeu ii cinsteste pe cei doisprezece Apostoli cand va sedea la judecata pe scaunul slavei Sale, atunci si ei vor sedea impreuna cu Hristos pe douasprezece scaune, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel, judecand lumea. Unul dintre Apostoli, cel dintai chemat la apostolat, este Sfantul Apostol Andrei, nascut in cetatea Betsaida, de langa Marea Galileii, care, impreuna cu fratele sau, Apostolul Petru, i-au urmat lui Hristos, devenind din pescari, pescari de oameni. Fiecaruia dintre cei doisprezece Apostoli i-a revenit, prin tragere la sorti, sa propovaduiasca cuvantul Evangheliei lui Hristos la neamurile de pe tot pamantul. Astfel, Sfantului Apostol Andrei i-a cazut la sorti sa propovaduiasca in toata Bitinia, care cuprindea si partile cele de pe langa Marea Neagra. Asa, Sfantul Apostol a ajuns si pe meleagurile noastre, mai precis in partile Dobrogei, unde a intemeiat comunitati crestine, si asta in contextul in care neamul nostru romanesc incepea sa se formeze. Noi ne-am nascut crestini, neamul romanesc primind pecetea Duhului Sfant, care a intiparit pe vecie chipul lui Hristos in fiinta sa. Pentru aceasta, neamul romanesc ii este profund indatorat Sfantului Apostol Andrei, dar nu suficient de recunoscator, judecand dupa numarul mic de biserici care-i poarta numele, mai putin in zona Dobrogei, si dupa faptul ca acest popor nu a fost in stare sa-i dedice Apostolului, care i-a dat identitate, ziua nationala - aceasta zi fiind praznuita ca zi nationala doar de Biserica Ortodoxa Romana, sub titulatura de zi nationala bisericeasca. Toate acestea arata ca poporul roman sufera de multa indiferenta, de lipsa de reactie si de un simt al valorilor beteag. Mai mult, indraznesc sa spun ca, la nivelul societatii moderne, de consum si chiar la nivel politic se manifesta o oarecare jena in ceea ce priveste asumarea credintei crestin-ortodoxe si marturisirea ei, preferandu-se ambiguitatea "libertatii de constiintai. Biserica, Dumnezeu, crucile facute cu sarg sunt doar elemente de campanie electorala. Hristos este comoara de nepretuit a poporului nostru, Ortodoxia este garantia credintei drepte si nemuritoare in Singurul si Adevaratul Dumnezeu intreit in Persoane: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, iar Sfantul Apostol Andrei este cel ce ne-a nascut intru Hristos, drept care merita mai multa consideratie.

Manastirea Ciolanu-Buzau....




Intr-o splendida zi sfarsit de noimbrie am luat si noi pieptis drumul care urca la manastire. Padurile dese, neumblate, aerul tare, linistea desavarsita, presimtirea nu tocmai indepartata a inceputului iernii toate anuntau o importanta descoperire spirituala. Si nu am fost dezamagiti, . Locul, asa cum se descopera ochiului, este spectaculos. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare si - ai zice, puiul ei mai varstnic, bisericuta veche - cimitirul in miniatura si linistea, Am ajuns la manastirea Ciolanul din Buzau inainte de inceperea Sfintei Liturghii.Staretul impreuna cu obstea slujeau ingereste,am ascultat un cuvant de invatatura care mi-a ajuns la inima ,a fost o zi de vis .
Numele de Ciolanu vine de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Manastirea si imprejurimile sunt de o liniste molipsitoare.
Va recomand sa o vizitati !!!!

Tânărul bogat (Predica la Duminica a 30-a după Rusalii, Lc.18,18-27)


“Şi L-a întrebat un dregător, zicând: Bunule Învăţător, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci? Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât unul Dumnezeu. Ştii poruncile: Să nu săvârşeşti adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta. Iar el a zis: Toate acestea le-am păzit din tinereţile mele. Auzind Iisus i-a zis: Încă una îţi lipseşte: Vinde toate câte ai şi le împarte săracilor şi vei avea comoară în ceruri; şi vino de urmează Mie. Iar el, auzind acestea, s-a întristat, căci era foarte bogat.

Şi văzându-l întristat, Iisus a zis: Cât de greu vor intra cei ce au averi în împărăţia lui Dumnezeu! Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăţia lui Dumnezeu. Zis-au cei ce ascultau: Şi cine poate să se mântuiască? Iar El a zis: Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu.”

(Evanghelia după Luca, capitolul 18, versetele de la 18 la 27)
Câţi tineri mai sunt ca tânărul din Evanghelie? Ce tineri îşi cinstesc părinţii, nu fură, nu urăsc pe nimeni şi nu se dedau desfrânării? Ce tineri făcând totuşi toate acestea simt în inimă că tot le mai lipseşte ceva?


Ce tânăr înţelept!!!, din tinereţile lui a păzit toate poruncile lui Dumnezeu, dar tot simţea că nu e de ajuns. Oare ne mai punem noi astăzi întrebarea: Eu ce fac după moarte ? , oare ne mai gândim câteodată ce o să se-ntâmple după viaţa aceasta de pe pământ?
Îşi mai pun tinerii întrebari existenţiale astăzi sau trăiesc doar în superficialitate? Eu cred că prea puţini fac asta. Dar am văzut mulţi tineri înconjuraţi de bogăţii (case, maşini, haine, bijuterii) care caută să se distreze, caută plăceri, faimă şi popularitate. Când ai de toate şi nu-ţi lipseşte nimic nu-ţi pui niciodată problema că poţi muri sau unde anume vei ajunge după moarte. Când ai burta plină nu-l crezi pe cel de pe stradă care-ţi spune că îi e foame.

Dacă eu mă desfătez în plăceri şi altul suferă înseamnă că ceva nu este în regulă. Dacă alţii mor la propriu de foame iar eu mănânc zilnic la restaurant înseamnă că echilibrul undeva e stricat. Dacă alţii au de toate şi unii nici măcar strictul necesar înseamnă că cineva perturbează acest echilibru.

De aceea spune Mântuitorul că foarte greu vor intra bogaţii în împărăţia cerurilor. Bogaţia ta e sărăcia altora. Abudenţa ta e lispa celorlalţi, egoismul tău provoacă suferinţă. Răul este absenţa binelui. Zgârcenia mea duce la acumulare, la creşterea avuţiilor. Dar ce sunt averile pe care le am? Sunt “datorii” pe care trebuie să le plătesc, căci le-am primit de la Dumnezeu să le dăruiesc celorlalţi, le-am primit ca să-mi fac prieteni prin ele.

Ce frumos zice Sfântul Apostol Pavel: ”Ce ai tu, şi să nu fi primit?” Şi chiar aşa, bogatule! ce ai tu şi să nu fi primit de la Dumnezeu? Şi dacă le-ai primit de la Dumnezeu înseamnă că le-ai primit cu un scop.
De aceea bogaţii vor intra cu greu în împărăţia lui Dumnezeu, pentru că n-au dat averile lor săracilor, pentru că nu şi-au câştigat dragostea lor, ci şi-au mărit egoismul.

Ce frumos este a dărui! Ce bucurie ai când poţi ajuta pe cineva!

E postul Naşterii Domnului, e postul darurilor, haideţi să dăm şi noi din averile noastre săracilor ca să avem şi noi comoară în cer şi să-l urmăm pe Domnul Hristos.

sursa:ortodoxiatinerilor