Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

duminică, 30 mai 2010

De astăzi Biserica intră într-o nouă perioadă liturgică, a Octoihului

De astăzi Biserica a intrat într-o nouă perioadă liturgică numită perioada Octoihului. Numele ei vine de la cartea de slujbă care se foloseşte acum - „Octoih”. Această perioadă se desfăşoară pe parcursul anului bisericesc din lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor până la Duminica Vameşului şi a Fariseului din anul următor. Durata sau lungimea acestei perioade variază de la an la an, fiind în legătură cu data Paştilor care se schimbă de la an la an. Cu cât Sfintele Paşti dintr-un an oarecare cad mai devreme iar în anul următor mai târziu, cu atât perioada Octoihului este mai mare (poate să cuprindă cel mult 40 de săptămâni) şi dimpotrivă, cu cât Sfintele Paşti dintr-un an oarecare cad mai târziu iar cele din anul următor mai devreme, cu atât perioada Octoihului se scurtează (până la cel mult 26 de săptămâni). Celelalte două perioade bisericeşti sunt: Triodul, care ţine de la Duminica Vameşului şi a Fariseului până în Sâmbăta Mare şi Penticostarul care începe la Duminica Paştilor şi se termină cu Duminica Tuturor Sfinţilor.

Astăzi Biserica a intrat în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel


Biserica a intrat în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Sâmpetrului, care precede sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din 29 iunie. Despre vechimea acestui post mărturisesc în secolul al IV-lea Constituţiile Apostolice iar Leon cel Mare numeşte acest post: „postul de vară” sau al Cincizecimii. Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă acest post are o durată variabilă de la an la an, deoarece începutul lui e în funcţie de data variabilă a Paştilor. Acest post a fost instituit în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Prin ţinerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se numea în vechime Postul Cincizecimii. Din punctul de vedere al modului de postire acest post este cel mai uşor Biserica dezlegând la untdelemn şi vin Marţi şi joi iar sâmbăta şi duminica la peşte. Vă doresc post cu folos duhovnicesc!