Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

miercuri, 23 februarie 2011

Părintele Protosinghel Pertoniu Tănase a trecut la Domnul

Obştea Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos a pierdut ieri, 22 februarie, una dintre figurile sale emblematice. Părintele Petroniu Tănase, fostul egumen al Schitului Românesc Prodromu de la Muntele Athos, a plecat la Domnul, ieri, în jurul orei 16:00, ora României în timpul slujbei Vecerniei, fără să sufere de vreo boală. Părintele a împlinit anul acesta 33 de ani de la intrarea în acest schit şi 22 de ani în calitate de stareţ. Slujba de înmormântare a părintelui Petroniu Tănase va fi oficiată joi, 24 februarie, de stareţul mănăstirii Marea Lavră, considerată prima mănăstire din Sfântul Munte, fiind aşteptaţi şi alţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Petroniu Tănase s-a născut în anul 1914, în comuna Fărcaşa din judeţul Neamţ. S-a călugărit de tânăr, la Mănăstirea Neamţ, iar mai târziu a intrat la Antim din Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie, dar a făcut şi studii în matematică şi filosofie. Dorul după o viaţă îmbunătăţită l-a îndreptat spre Muntele Athos, la schitul unde a vieţuit din 1978 încoace, dar acolo părintele Petroniu a avut şi rolul de a revigora administrativ şi spiritual obştea ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. Apreciat şi iubit deopotrivă în Grecia şi România, Părintele Petroniu a fost duhovnic, bibliotecar şi stareţ al aşezământului românesc de la Sfântul Munte. Din cauza slăbiciunii, însă, în ultimele săptămâni Părintele Petroniu Tănase s-a retras din stăreţia schitului. În locul său a fost ales, pe 6 februarie, părintele ieromonah Atanasie Floroiu. Veşnică pomenire şi Dumnezeu să-l odihnească cu sfinţii Săi!
Sursa: Basilica.ro

Câte nume se pun copiilor la Botez?


La Botez, fiecare copil primeşte un singur nume, căci şi omul are o singură naştere şi un singur suflet. Numele de Botez reprezintă sufletul omului unit cu Dumnezeu prin Botez, prin credinţă dreaptă şi fapte bune.

Este oprit a se pune copiilor două şi chiar trei nume la Botez, după moda de astăzi a lumii. Numele unui sfânt, care se dă copilului la Botez, îl face pe noul botezat ucenicul acelui sfânt al cărui nume îl poartă. Prin aceasta, sfântul devine rugător, ajutător şi protector al copilului creştin înaintea lui Dumnezeu, atât în această viaţă, cât şi după moarte şi la înfricoşătoarea Judecată de Apoi. Un creştin fără nume de sfânt în viaţă rămâne fără protector şi mijlocitor permanent la Dumnezeu. Şi ce este mai rău decât aceasta?

Numele cele mai potrivite pentru fetiţe este numele Maicii Domnului, al Sfintei Ana şi ale sfintelor muceniţe şi cuvioase din calendar. Iar pentru băieţi, numele cele mai frumoase este cel al Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfinţilor Apostoli, urmate de numele sfinţilor ierarhi, mucenici şi cuvioşi, dintre care unii s-au nevoit pe pământul ţării noastre şi se roagă pentru noi toţi.

Să li se pună copiilor nume de sfinţi din calendarul nostru ortodox, de obicei numele sfântului din ziua naşterii pruncului sau din zilele dinainte sau de după ziua naşterii, cum doresc părinţii, rudele şi preotul de parohie, care este şi duhovnicul familiei. Se mai poate pune numele al cărui hram îl are biserica de care aparţine copilul sau nume de sfinţi români, ierarhi, mucenici şi cuvioşi. Se mai obişnuieşte a se pune primilor copii şi numele părinţilor care i-au născut sau i-au botezat.

În nici un caz nu se pun nume de sfinţi catolici, nume de protestanţi, de sectanţi, de artişti sau nume păgâne, luate de la popoarele nebotezate, care nu cred în Hristos. Nu se pun nume de animale, de păsări, de eroi necreştini şi nume de zei, precum Diana, Afrodita, Venera etc. Este păcat să dăm copiilor nume străine de Hristos, în loc să le punem nume de sfinţi care şi-au dat viaţa pentru credinţă şi se roagă neîncetat în ceruri pentru noi.

Numele copilului dat în clipa scufundării întreite în apa Botezului nu mai poate fi schimbat decât la tunderea în călugărie, care se mai numeşte şi al doilea botez.

(Călăuză ortodoxă în familie şi societate, arhim. Ioanichie BĂLAN)

Baietel sau fetita? Dezamagita sau vesela?


Majoritatea viitorilor parinti au preferinte in privinta sexului pe care il va avea viitorul lor copil. De multe ori, insa, dorintele lor nu sunt satisfacute si poate sa apara dezamagirea.Dintotdeauna, unul dintre visele viitorilor parinti a fost acela de a putea alege sexul pe care sa il aiba copilul. Din punct de vedere genetic, sexul este determinat de perechea 23 de cromozomi. La fetite, acesti doi cromozomi sunt identici (XX), iar la baietei sunt diferiti (XY).

Cercetatorii spun ca taticul este cel care influenteaza sexul copilului: daca spermatozoidul care va fecunda ovulul contine cromozomul X, se va naste o fetita, iar daca el contine cromozomul Y, se va naste un baietel.

Dorinte si asteptari

Ieri am facut ecografia morfologica. Am aflat ca esti fetita ,asa ca dorinta mamei mele s-a concretizat.Eu as fi vrut sa fii baiat ,iti alesesem si nume dar Dumnezeu a hotarat sa fii fetita ,si ma conformez ,dau slava ca esti sanatoasa si iti cautam un nume care sa te reprezinte.Am aflat ca inimioara si alte organe vitale sunt in regula ,te miscai permanent; am vazut cum te joci cu mainile si cu picioarele, am vazut ca ai toate degetelele si am inteles ca ai 530 de grame...cam grasunica a spus d-l doctor ...dar e bine ca semeni cu tati si este foarte incantat de asta..In sfarsit te-am putut vedea in intregime. Ai tot echipamentul unui omulet in miniatura.Ai doua manute, din care dadeai intr-una. Te-am prins chiar cand bagai degetelul mare de la mana stanga in gurita. Cu cea dreapta te tot frecai la ochisor, la ureche, la nasuc. Ai doua picioruse, pe care le tineai incrucisate. Gurita se misca neincetat. Inimioare are 4 camarute si bate cu putere, celelalte organe sunt toate normale. Acum trebuie sa -ti alegem numele....tati vrea Maria ,ca spune ca esti un dar al Maicii Domnului ,eu nu-s hotarata ...mai avem pana pe 1 iulie cand te vom strange in brate....Eu ma bucur nespus ca vei veni pe lume …o sa fie mai greu cu zestrea dar daca suntem sanatosi o rezolvam si p-asta.Am vazut dvd-ul cu tine ..inca nu te-ai nascut dar déjà ai un film ...