Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

miercuri, 24 februarie 2010

Fără rugăciune?


E atât de ciudat să întâlneşti oameni care vorbesc despre Dumnezeu dar care nu vorbesc cu Dumnezeu. E ca şi când vorbeşti despre o persoană cu care nu ai stat decât foarte rar sau chiar niciodată de vorbă, deşi nimic nu te-a împiedicat să faci acest lucru.

Fără rugăciune este imposibil să-L cunoşti pe Dumnezeu, este imposibil să-L simţi atât de aproape. Rugăciunea este o teologie înaltă aşa cum spune Sfântul Evagrie Ponticul: “Teolog este cel care se roagă şi cel care se roagă este teolog”! Fără rugăciune nu există o cunoaştere directă a lui Dumnezeu şi nu poate fi stabilită nici o relaţie personală.

Dumnezeu este o Persoană cu Care poţi intra într-o relaţie directă, cu care poţi purta un dialog permanent. Acest dialog îl reprezintă rugăciunea şi are propriile sale caracteristici şi etape. De Dumnezeu ne apropiem în măsura în care ne dezlipim de rău! Dumnezeu este mereu prezent la graniţa trasată de libertatea omului! El nu va depăşi niciodată această graniţă! Doar omului îi stă în putinţă să îi permită lui Dumnezeu să intre în viaţa lui! Dumnezeu este finuţ! Nu intră cu bocancii în sufletul omului.

Cu ce începe adevărata rugăciune? Pentru mine, ea a început cu: “Doamne, ajută-mă să Te cunosc!” Şi Dumnezeu a răspuns prin oamenii pe care mi i-a trimis, prin cărţile pe care le-am descoperit, prin situaţiile pe care le-am trăit, prin mângâierile trimise.

Cu ce continuă rugăciunea? Continuarea o reprezintă o altă rugăciune: “Doamne, dăruieşte-mi să mă rog!” Această rugăciune ne ajută să devenim disponibil pentru a fi învăţaţi de Dumnezeu, pentru a primi darul rugăciunii încet încet. Răspunsul la această rugăciune va deveni începutul unei reale apropieri!

Rugăciunea nu se poate face fără smerenie. Smerenia nu înseamnă nimic altceva decât să fii în adevărul şi dreptatea lui Dumnezeu. Când recunoşti că nu poţi să te rogi şi Îi ceri lui Dumnezeu această putinţă, reprezintă un act de smerenie, adică de adevăr! Nu te mândreşti cu gândul că ai putea ceva! Şi astfel începe o poveste frumoasă de iubire între tine şi Dumnezeul Iubirii!