Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

luni, 15 februarie 2010

Astăzi este zi aliturgică şi se continuă în această seară Canonul cel mare al Sf. Andrei Criteanul


Astăzi, 16 februarie, a doua zi din Postul Mare, este zi aliturgică în care nu se săvârşeşte sfânta liturghie. Primele două zile din Postul Mare au fost rânduite de Sfinţii Părinţi ca zile aliturgice pentru ca cei nevoitori să poată ajuna până la prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, care se va săvârşi miercuri. În această seară se continuă în bisericile noastre oficierea slujbei canonului Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Pavecerniţei Mari.

A început Postul Mare


Începând de Luni, 15 februarie creştinii ortodocşi de pretutindeni îşi îndreaptă cugetele şi rugăciunile spre Bunul Dumnezeu. Perioada premergătoare Postului Mare a avut drept scop pregătirea fiecăruia dintre noi, pentru întâlnirea cu pocăinţa, pregătirea noastră a fiecăruia pentru luminarea sufletelor şi a cugetelor noastre, ca cu vrednicie şi cu destoinicie să primim Taina Sfintei Spovedanii, urmată de împărtăşirea cu Domnul nostru Iisus Hristos! Prima săptămână a Postului Mare mai este numită şi Săptămâna Mare. Se posteşte mai aspru decât în restul postului, plus la aceasta, în majoritatea bisericilor ortodoxe se cântă cel mai umilitor canon de pocăinţă, scris de Sfântul Andrei Criteanul.
Meniul Săptămânii Mari este următorul:
Luni şi marţi nu se mănâncă nimic. Miercuri, după Sfânta Liturghie se dezleagă la fiertură, o singură dată în zi. Joi se posteşte uscat. Vineri, după Sfânta Liturghie se dă dezlegare la fiertură. Sâmbătă şi duminică, avem dezlegare la untdelemn şi bem un pahar de vin!
Dumnezeu să ne ajute ca să trecem Sfântul şi Marele Post cu Pocăinţă sinceră, cu credinţă şi cu dragoste.
Deja se aude dulcea cântare a Bisericii Ortodoxe: „Suflete al meu, sărmane suflete, deşteaptă-te, sfârşitul se apropie... ".

Ajută-ne Doamne, să postim!


Postul Mare îmi este mie cel mai drag dintre posturi. Mi-e drag pentru că mă ajută să mă gândesc mai mult la Patimile Domnului nostru Iisus Hristos. Mi-a drag pentru că îmi aminteşte de păcatele mele şi mă smereşte astfel, şi mi-e drag pentru că îmi aminteşte de dragostea cu care Domnul a purtat neputinţele noastre. Mi-e drag acest post pentru că ne învaţă să iubim suferinţa, cea care ne apropie de Dumnezeu şi pentru că ne pregăteşte să stăm cu durere înaintea Sfintei Cruci cu Domnul răstignit pe ea. Mi-e drag acest post pentru că la sfârşitul lui murim şi înviem cu Hristos.
Şi-mi doresc mult să pot să postesc cu dragoste şi cu răbdare, să postesc nu doar cu mâncarea ci şi cu vorba, şi cu mintea, şi cu inima … Cu toată fiinţa, ajută-ne, Doamne, să postim!
Ajută-ne, Doamne Bun, să ne curăţim prin pocăinţă, ca în Vinerea Mare să îndrăznim să coborâm Trupul cel Sfânt al Fiului Tău de pe Cruce şi să-l aşezăm în inimile noastre curăţite prin mila Ta!




Ajută-ne, Doamne, să ţesem pânză scumpă din milostenie şi din dragoste, ca să avem cu ce înfăşura Preacuratul Trup al Celui Răstignit şi să adunăm mirul rugăciunilor smerite în vasul inimilor noastre, ca să avem cu ce unge rănile Scumpului nostru Mântuitor.

Şi astfel, inima noastră să fie loc al Învierii lui Hristos, Dumnezeul nostru!