Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

miercuri, 5 mai 2010

Răbdarea şi îndelunga-răbdare


Atunci când vorbim despre răbdare, vorbim despre Iov. Cine a fost Iov? Un om evlavios, care avea mulţi copii şi o mare avere. Numele său era faimos prin părţile Răsăritului. Cu toţii îl cinsteau şi îl apreciau. Dar, dintr-odată, a pierdut totul: şi bogăţia, şi copiii, şi sănătatea. De la fericire a căzut în nefericire şi de la slavă, la prigoană. Nu i-a mai rămas decât lupta cu sărăcia deplină, cu boala grea care l-a lovit, cu durerea sufletească pricinuită de moartea copiilor săi, cu reaua purtare a duşmanilor şi cu nerecunoştinţa prietenilor. Pe deasupra, avea de înfruntat batjocura şi vorbele haine. De toate năpastele a fost lovit. Şi cel mai rău a fost faptul că nenorocirile acestea l-au prins nepregătit. Căci cel care se naşte şi creşte în sărăcie este obişnuit cu lipsurile. De asemenea, cel care pierde o parte din copiii săi, oricât de mare ar fi durerea sa, găseşte mângâiere în cei care i-au rămas. Dar lui Iov – după ce din om foarte bogat a sărăcit într-o singură zi – toţi cei zece copii i-au murit în acelaşi timp. Pe când beau şi mâncau în casa fratelui lor mai mare, s-a pornit un vânt puternic dinspre deşert, a distrus casa şi i-a omorât pe toţi.
Dreptul Iov, am putea spune chiar Sfantul Iov, care se pomeneste la 6 mai, a aratat lumii ca credinta in Dumnezeu este cea mai mare forta prin care omul poate invinge toate obstacolele vietii. Asa cum spune in Vietile Sfintilor: "Invatatura Cartii Iov este ca omul trebuie necontenit sa se supuna lui Dumnezeu, chiar cand mintea lui ramane deplin neampacata, Tainele lui Dumnezeu sunt prea mari, ca sa le putem cuprinde, cum zice Prorocul: "Gandurile Mele nun sunt ca gandurile voastre si caile Mele ca ale voastre"(Isaia 55,)
Iov a inteles acest lucru si s-a smerit cunoscandu-si indrazneala sa: "Am vorbit fara sa inteleg, zice el, de lucruri prea minunate pentru mine si nu stiam!"(Iov 42,3)
Au fost comentarii in decursul timpului care au calificat diferit aceasta proba de foc prin care l-a trecut Dumnezeu pe Iov. Iar la intrebarea daca vor mai fi existand "Iovi" (daca ne punem o astfel de intrebare) in ziua de astazi putem raspunde afirmativ, numai ca ar trebui sa pastram masura cand este vorba de tainele lui Dumnezeu. Fiecare este un mai mic sau mai marisor Iov, "Iov" insemnand in traducere: "temator de Dumnezeu" Toti cei care ne temem de Dumnezeu cu adevarat, nu numai declarativ, vom putea birui ca si Iov. Sfantul Iacov intreaba: "Ati auzit de rabdarea lui Iov? Si ati vazut sfarsitul harazit lui de Domnul?..."(Iacob 5,11) Daca mai uitam unele lucruri, pe acesta sa nu-l uitam!