Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

luni, 11 ianuarie 2010

ORTODOXIA ÎN AFRICA:



Mitropolitul Gheorghios de Zimbabue
a săvârşit 327 de Botezuri în masă în Harare


Nedespărţita Biserică Ortodoxă Universală saltă şi se veseleşte duhovniceşte în aceste luminate zile ale Sărbătorilor Arătării lui Dumnezeu (Naşterea şi Botezul Domnului), pentru că 327 de tineri africani şi-au albit faţa sufletului cu lumina harului Sfântului Botez şi au primit „haină luminoasă” de la Cel ce se îmbracă în lumină ca şi cu o haină.
Cu binecuvântarea Preafericitului Theodoros al II – lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi a toată Africa, Mitropolitul Gheorghios de Zimbabue, a săvârşit miercuri, 30 decembrie 2009, Sfânta Taină a Botezului la 327 de catehumeni din Centrul Misionar „Sfântul Nectarie” din Harare.
Catehumenii sunt candidaţii la Botez. Cei mai mulţi au fost tineri şi tinere care au urmat programele de cateheze ce au fost organizate în ultimele 12 luni.
După săvârşirea Tainei Botezului, au fost împărţite haine şi încălţăminte noi la mai mult de o mie de persoane, bărbaţi, femei şi copii, membri ai Centrului Misionar mai sus menţionat.
La Sfânta Taină a Sfântului Botez, Înaltpreasfinţitul Gheorghios a fost însoţit de Epitropul Episcopal - protopresbiterul Gheorghios Saganis (cleric detaşat din Sfânta Arhiepiscopie a Atenelor) preoţii africani - părintele Rafail Gada şi părintele Augustinos Moketsi, precum şi de nou-hirotonitul diacon Dimitrios Nyandebvu.

E un moment de bucurie pentru noi, dar şi de autocritică şi cateheză .Chiar avem de învăţat de la fraţii noştri ortodocşi din Africa. Noi botezăm şi nu catehizăm: pe cei mici, pentru că sunt mici, iar pe naş, pentru că suntem indiferenţi sau comozi, ori suntem ocupaţi cu altele, ori toate la un loc şi încă ceva pe deasupra. La noi, toţi sunt atotştiutori şi nimeni nu mai vrea să fie catehizat. Însă chiar avem de învăţat din credinţa, râvna şi evlavia lor. Preoţii - care au generalizat practica Botezului prin stropire sau turnare din comoditate, frică, puţină-credinţă, laxism canonico-liturgic etc. - ar trebui să ia lecţii de practică liturgică de la ierarhii şi preoţii africani care botează şi pe copiii mici şi pe adolescenţi şi pe maturi – aşa cum se cuvine: prin întreită afundare în baptisterii speciale.
Cei care consideră ectenia catehumenilor din Liturghie un lucru de prisos, pot afla că astăzi pretutindeni în lume există catehumeni şi că aceştia au nevoie de rugăciunile şi Liturghiile Bisericii lui Hristos de pretutindeni din lume. Iubirea şi rugăciunea nu au frontiere. Dar cine puţin iubeşte, puţin şi pentru puţini se roagă... Cine mult iubeşte, mult şi pentru mulţi se roagă...

sursa: Monahul Leontie

Femeia ,inferioara barbatului?


Mult timp femeia, de-a lungul istoriei, a fost socotita inferioara barbatului, in multe religii. Acum se poate spune ca s-a ajuns la o a anumita egalitate in gandire, desi nu trebuie uitat ca fiecare are atributiile sale diferite. Egalitate nu inseamna sa fie la fel, ci sa se completetze unul pe altul... Ce-ar fi daca barbatul ar naste, iar femeia ar face treburile barbatului? ceea ce vad ca se intampla acum, ma refer la feminism, cred ca este un fel de revolta a faptului ca femeia a fost destul de neandreptatita de-a lungul istoriei. Sa nu uitam ca Hristos ne-a facut pe toti egali. Iata un avantaj al credintei noastre, foarte mare, zic eu. Femeia are atributiile ei, barbatul pe ale lui si este bine sa fie asa. Sunt multi barbati care respecta femeia, dar mai sunt si unii care inca o considera inferioara.
Am auzit unele idei cum ca femeia este o ispita pentru barbat, dar nu si ca barbatul e o ispita pt femeie. Mi s-a parut destul de nedreapta judecata asta, pentru ca ambii sunt la fel de responsabili sau iresponsabili in fata lui Dumnezeu. Mi s-a parut a fi un fel de judecata prin care unii "Adami" inca mai arata cu degetul catre unele "Eve" in loc sa isi asume amandoi aceiasi vina de a se lasa "ispititi". Nu vreau sa generalizez, consider ca sunt doar unele mentalitati gresite. In fata lui Dumnezeu si barbatul si femeia sunt egali, chiar daca au atributii diferite. Cat timp exista doua sexe, lucru firesc lasat de Dumnezeu, sexul este dupa parearea mea si scara pentru rai si pentru iad, de care ambii, si barbat si femeie, sunt responsabili. Sexul fara dragostea aceea sfanta care ne vine noua de la Dumnezeu, este foarte periculos pentru evolutia omului, fie el barbat sau femeie. Si ca sa revii la unitatea aceea de la inceput, doar prin Dragostea care vine de la Dumnezeu in amandoi se poate ajunge. Doar atunci cand in relatia celor doi este si al treilea: Dumnezeu. Om complet in esenta inseamna Adam si Eva impreuna, barbatul si femeia impreuna si asta in primul rand in ei insisi. Dragostea lui Dumnezeu este cea care umple orice gol... Vorbesc despre asta pentru ca in aceste vremuri subiectul este mult evitat ca discutie si totusi mult practicat fara cap si fara intelegere. Totul vuieste de sex, tv, muzica, filme, dar sexul fara spiritualitate este o goana inutila catre nicaieri. Ne miram ca sunt prostituate si le judecam, dar nu ne gandim ca exista pentru ca sunt cerute si cat timp vor fi dorite, vor exista...Judecam prostitutia, dar nu judecam pe cei care o cer. Nu stiu daca m-am exprimat chiar pe inteles. Tot in acelasi punct se ajunge... fara credinta in Dumnezeu, totul e desertaciunea desertaciunilor, cum zice Ecleziastul...
Mai exista gandirea prin care barbatul poate insela femeia si este usor iertat, in timp ce femeia trebuie sa rabde, sa inchida ochii, pentru ca el este barbat si asa sunt barbatii, dar ea cand o comite, sufleteste este omorata cu pietre... dar tot asa, tipare de gandire gresite. Domnul Hristos ne-a dar o invatatura buna cu femeia prinsa in adulter.
Avem de invatat de la Mantuitorul nostru care a avut un comportament plin de gentilete fata de toate femeile cu care a avut de a face, indiferent ca a fost vorba de mama Sa, fie de femeia prinsa in adulter. El se adreseaza amandorura cu apelativul "Femeie", un echivalent pentru "Doamna" in vremea aceea. Avand pe Domnul nostru ca model si in acesta problema, devine absolut nesemnificativ felul in care o biserica sau alta trateaza femeia. In ceea ce priveste accesul la sfintenie si mantuire nu exista diferente intre barbat si femeie, amandoi sunt egali din acest punct de vedere inaintea lui Dumnezeu si nimeni nu are dreptul sa obstructioneze femeia in slujire in cadrul bisericii, dar cu anumite limite.Apostolul Pavel gura lui Hristos, spune: ''Iar femeia in biserica sa taca!'' , femeia in biserica sa stea sa asculte, ca asa este lasat femeii in biserica, sa asculte, nu sa predice sau sa cante ,sa fie smerita ,ca asa ii sade bine.
In final, un mic sfat pentru cele care se simt discriminate pentru ceea ce sunt: sa caute un loc in care acest lucru nu se intampla si sa nu accepte discriminarea pe criteriul sexului sub nici o forma. Si inca ceva, femeia nu este singura vinovata de pacatul originar, barbatul avand aceeasi vina pentru ca a ales sa calce cuvantul Domnului in acest fel. Daca ar fi refuzat, atunci ar fi ramas vinovata doar femeia, dar dupa cum stim acest lucru nu s-a intamplat.
Cea mai mare misiune pe care o are femeia in familie, rolul ei este sa fie mama de copii!