Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"
Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

luni, 11 ianuarie 2010

Femeia ,inferioara barbatului?


Mult timp femeia, de-a lungul istoriei, a fost socotita inferioara barbatului, in multe religii. Acum se poate spune ca s-a ajuns la o a anumita egalitate in gandire, desi nu trebuie uitat ca fiecare are atributiile sale diferite. Egalitate nu inseamna sa fie la fel, ci sa se completetze unul pe altul... Ce-ar fi daca barbatul ar naste, iar femeia ar face treburile barbatului? ceea ce vad ca se intampla acum, ma refer la feminism, cred ca este un fel de revolta a faptului ca femeia a fost destul de neandreptatita de-a lungul istoriei. Sa nu uitam ca Hristos ne-a facut pe toti egali. Iata un avantaj al credintei noastre, foarte mare, zic eu. Femeia are atributiile ei, barbatul pe ale lui si este bine sa fie asa. Sunt multi barbati care respecta femeia, dar mai sunt si unii care inca o considera inferioara.
Am auzit unele idei cum ca femeia este o ispita pentru barbat, dar nu si ca barbatul e o ispita pt femeie. Mi s-a parut destul de nedreapta judecata asta, pentru ca ambii sunt la fel de responsabili sau iresponsabili in fata lui Dumnezeu. Mi s-a parut a fi un fel de judecata prin care unii "Adami" inca mai arata cu degetul catre unele "Eve" in loc sa isi asume amandoi aceiasi vina de a se lasa "ispititi". Nu vreau sa generalizez, consider ca sunt doar unele mentalitati gresite. In fata lui Dumnezeu si barbatul si femeia sunt egali, chiar daca au atributii diferite. Cat timp exista doua sexe, lucru firesc lasat de Dumnezeu, sexul este dupa parearea mea si scara pentru rai si pentru iad, de care ambii, si barbat si femeie, sunt responsabili. Sexul fara dragostea aceea sfanta care ne vine noua de la Dumnezeu, este foarte periculos pentru evolutia omului, fie el barbat sau femeie. Si ca sa revii la unitatea aceea de la inceput, doar prin Dragostea care vine de la Dumnezeu in amandoi se poate ajunge. Doar atunci cand in relatia celor doi este si al treilea: Dumnezeu. Om complet in esenta inseamna Adam si Eva impreuna, barbatul si femeia impreuna si asta in primul rand in ei insisi. Dragostea lui Dumnezeu este cea care umple orice gol... Vorbesc despre asta pentru ca in aceste vremuri subiectul este mult evitat ca discutie si totusi mult practicat fara cap si fara intelegere. Totul vuieste de sex, tv, muzica, filme, dar sexul fara spiritualitate este o goana inutila catre nicaieri. Ne miram ca sunt prostituate si le judecam, dar nu ne gandim ca exista pentru ca sunt cerute si cat timp vor fi dorite, vor exista...Judecam prostitutia, dar nu judecam pe cei care o cer. Nu stiu daca m-am exprimat chiar pe inteles. Tot in acelasi punct se ajunge... fara credinta in Dumnezeu, totul e desertaciunea desertaciunilor, cum zice Ecleziastul...
Mai exista gandirea prin care barbatul poate insela femeia si este usor iertat, in timp ce femeia trebuie sa rabde, sa inchida ochii, pentru ca el este barbat si asa sunt barbatii, dar ea cand o comite, sufleteste este omorata cu pietre... dar tot asa, tipare de gandire gresite. Domnul Hristos ne-a dar o invatatura buna cu femeia prinsa in adulter.
Avem de invatat de la Mantuitorul nostru care a avut un comportament plin de gentilete fata de toate femeile cu care a avut de a face, indiferent ca a fost vorba de mama Sa, fie de femeia prinsa in adulter. El se adreseaza amandorura cu apelativul "Femeie", un echivalent pentru "Doamna" in vremea aceea. Avand pe Domnul nostru ca model si in acesta problema, devine absolut nesemnificativ felul in care o biserica sau alta trateaza femeia. In ceea ce priveste accesul la sfintenie si mantuire nu exista diferente intre barbat si femeie, amandoi sunt egali din acest punct de vedere inaintea lui Dumnezeu si nimeni nu are dreptul sa obstructioneze femeia in slujire in cadrul bisericii, dar cu anumite limite.Apostolul Pavel gura lui Hristos, spune: ''Iar femeia in biserica sa taca!'' , femeia in biserica sa stea sa asculte, ca asa este lasat femeii in biserica, sa asculte, nu sa predice sau sa cante ,sa fie smerita ,ca asa ii sade bine.
In final, un mic sfat pentru cele care se simt discriminate pentru ceea ce sunt: sa caute un loc in care acest lucru nu se intampla si sa nu accepte discriminarea pe criteriul sexului sub nici o forma. Si inca ceva, femeia nu este singura vinovata de pacatul originar, barbatul avand aceeasi vina pentru ca a ales sa calce cuvantul Domnului in acest fel. Daca ar fi refuzat, atunci ar fi ramas vinovata doar femeia, dar dupa cum stim acest lucru nu s-a intamplat.
Cea mai mare misiune pe care o are femeia in familie, rolul ei este sa fie mama de copii!