Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

miercuri, 18 noiembrie 2009

Sarbii il plang pe Patriarhul Pavle ....


Mii de oameni au aşteptat în cordoane lungi, să aducă un omagiu fostului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle, la o Biserică din Belgrad.
Trupul neînsufleţit al Patriarhului Pavle a fost aşezat într-un sicriu deschis, în Biserica "Saborna". Acesta a fost cunoscut pentru smerenia şi modestia de care a dat dovadă, de la preluarea conducerii bisericii, în anul 1990.
Aflat la vârsta de 95 de ani, acesta s-a mutat la Domnul în dimineata zilei de duminică, într-un spital în care a fost internat timp de doi ani de zile, pentru probleme de inimă şi plămâni.
Pavle a condus o biserică formată din 7 milioane de membri, în perioada de renaştere a acesteia, post comunistă, şi în timpul conflictelor sângeroase inter-etnice din Balcani, în anii 1990. El a făcut apel la pace şi conciliere în timpul luptelor, dar nu a reuşit să condamne în mod deschis naţionalismul extremist al fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic, care a declanşat războaiele împotriva catolicilor croaţi şi bosniaci şi a musulmanilor din Kosovo, în anii 1990.
Au fost raportate dispute interne, peste care Pavle a reuşit însă să treacă. Alegerile vor avea loc în termen de 40 de zile de la moartea lui Pavle. Şansele cele mai mari le are în prezent influentul episcop Amfilohije, cunoscut pentru poziţia sa anti-Occidentală şi ultranaţionalistă.
"Patriarhul Pavle s-a bucurat de respect în sânul credincioşilor ortodocşi şi a pledat pentru dialogul inter-religios", a afirmat şeful comunităţii islamice din Bosnia, Mustafa CERIC, luni, 16 noiembrie 2009. "Sperăm că Biserica Sârbă Ortodoxă va continua tradiţia Patriarhului Pavle, în beneficiul tuturor oamenilor, în bine, având o istorie comună şi o speranţă comună într-un viitor mai bun în regiunea noastră."
Preşedintele croat Stipe Mesic a trimis o scrisoare de condoleanţe Bisericii Ortodoxe Sârbe, luni 16 noiembrie 2009, în care îşi exprima "întristarea" la aflarea veştii decesului Patriarhului Pavle. Ca om născut în Croaţia, Pavle "s-a îngrijit mai ales" de spiritualitatea credincioşilor ortodocşi din Croaţia", a declarat Mesic.
Trupul neînsufleţit al Patriarhului Pavle a fost depus în Biserica Saborna, vizavi de Sediul Central al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Belgrad.
Oamenii au trecut pe rând să isi aducă omagiul lor Patriarhului, într-un flux continuu, sărutând portretul acestuia, Biblia, sau Crucea aflată în mâna sa.
"A fost un sfânt în viaţă", a declarat Marina Jovanovic, o femeie care a aşteptat ore în şir pentru a intra în biserică şi a ajunge la sicriul Patriarhului. "Cu siguranţă Serbia va plânge lipsa lui".
Mai multe steaguri au fost arborate pe clădirile oficiale. Guvernul a declarat trei zile de doliu. Clopotele vestesc moartea lui Pavle.
Înmormântarea Patriarhului Pavle va avea loc joi, 19 noiembrie 2009, într-o mănăstire aflată în suburbia Belgradului.



sursa:lacasuriortodoxe