Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

luni, 16 noiembrie 2009

Sfanta Scriptura ....


In ultimele predici parintele duhovnic a insistat pe faptul ca trebuie sa citim in fiecare zi Sf Scriptura ,macar un rand pe zi ,dar de multe ori mă gândesc ”oare pentru ce să citesc aşa des Sfânta Evanghelie”, că oricum ştiu ce se întâmplă, oricum ştiu ce e scris în ea. La fel şi cu scrierile sfinţilor sau cu carţi pe care le-am citit, am aceeaşi ispită. Azi dimineaţă am găsit un sfat al Sfântului Ioan de Kronstadt care vorbeşte chiar de această ispită:

“Când citeşti adevăruri cunoscute, nu spun ştiute niciodată: nimic nou, numai lucruri ştiute, întocmai cum am afirmat şi eu. Aceasta înseamnă trufie duhovnicească. O asemenea reacţie duce în cele din urmă la convigerea că toate îţi sunt cunoscute, şi bune şi rele, cu alte cuvinte, eşti atotştiutor. Mulţi refuză să citească cărţi de predici, în general cărţi duhovniceşti, pe motiv că ştiu ce scrie acolo, că s-a mai spus de o mie de ori, că totul este, de multă vreme, arhicunoscut. Spre deosebire de cărţile profane, în care, chiar dacă se spun mereu aceleaşi lucruri, de multă vreme cunoscute, se repetă aceleaşi deşărtăciuni lumeşti, oamenii le citesc şi le recitesc mereu. O, voi, multe necurate, care vă nutriţi cu mortăciuni!”

Sfintele Scripturi ale Noului Legamant sunt o biografie a Dumnezeului intrupat, in lumea aceasta. Intre ele se istoriseste cum Dumnezeu, pentru a se descoperi pe Sine oamenilor, a trimis pe Dumnezeu Cuvantul, care a luat trup si s-a facut om - si ca om le-a spus oamenilor tot ce este Dumnezeu, tot ceea ce voieste Dumnezeu de la lumea aceasta si de la oamenii dintr-insa.

Parintele N. Steinhardt, intr-un cuvant al sau, lamureste ca Ortodoxia nu ne vrea prosti, neinstruiti, ignoranti. "Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi, cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti. (Numai despre pacatele noastre spune la Pateric sa le tampim). Cum de-ar fi putut proslavi prostia Cel care ne da sfatul de a fi mereu treji ca sa nu ne lasam surprinsi de satana?" Tot monahul de la Rohia spune: "Crestinismul neajutorat si neputincios este o conceptie eretica deoarece nesocoteste indemnul Domnului (Matei 10, 16: fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii) si trece peste textele Sfantului Pavel (Efeseni 5, 17: drept aceea, nu fiti fara minte, II Timotei 4, 5: tu fii treaz in toate..., Tit 1, 8: sa fie treaz la minte si mai indeosebi I Corinteni 14, 20: Fratilor, nu fiti copii la minte, ci la rautate fiti copii, iar la minte fiti oameni mari)".
Şi vă spun iar ce ne-a zis un părinte drag nouă: “mai întâi de toate citiţi Sfânta Scriptură şi scrierile sfinţilor şi apoi celelalte”. Nu o să găsim nicăieri mai multă bucurie şi lumină ca în cuvintele sfinţilor.