Bucurie!

"Da-mi Doamne, Puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putinta si Intelepciunea de a face diferenta intre ele!"




Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sfanta Mucenita Ecaterina,Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

luni, 11 aprilie 2011

Bagaj de mamica!


Primul « bagaj » este la purtator si ii spui in fel si chip, burtica, burtoi, marsupiu, casuta de bebe etc. Locuitorul « bagajului » poarta si el deja multe nume. Dar bebelusul e pe cale sa-si schimbe «locatia » si procesul trece pe la spital, acolo ai nevoie de cateva lucrusoare,si eu imi tot gandesc o lista de cateva zile.
Voi avea nevoie de o geanta cu destul de multe buzunare, asa incat sa pot pune lucrurile separat, sa nu le caut intr-o mare geanta din care doar soacra lipseste ! Daca ajung sa cumper aceasta geanta, ma voi orienta dupa ceva convenabil ca marime, o vei folosi si dupa nastere, oriunde trebuie sa plec cu bebe si tare imi vor fi de ajutor buzunarele gentii, sa nu caut servetele, scutece, hainute, jucarii prin tot bagajul.
Ce contine bagajul meu de graviduta :
■analizele din timpul sarcinii, ecografii si orice alte informatii legate de sarcina, inclusiv informatii despre medicatia pe care am primit-o.
■cartea de identitate, carnetelul de sanatate si adeverinta de la serviciu atestand ca toate taxele de sanatate au fost platite. Dupa internare, adeverinta ramane la spital, cartea de identitate si carnetul de sanatate.
■Bani in bancnote mari dar si bani mai marunti ( stiti voi de ce )
■Daca ai telefon mobil, asigura-te ca ai si incarcatorul cu tine. E bun un telefon mobil pentru ca are si ceas si te si scoala la ore fixe daca-i cazul, agenda telefonului suplineste o agenda de hartie. Daca nu ai un telefon mobil, atunci ai grija sa nu uiti o cartela pentru telefonul public si toate numerele de care ai nevoie ( medicul care te-a urmarit, rude, prieteni ).
■Ceva de citit, ce vrei sa citesti. Poti sa incerci si ceva relaxant, nu numai cartile despre bebelusi! Un pix si un caietel pot fi de folos, mai ales daca alegi sa pui pe hartie tot ce simti. Caietelul este bun si pentru a nota orele la care mananca / doarme bebe, incepi sa ai un fel de jurnal de bebelus si reperele din viata lui.
■Si nu in ultimul rand, citeste drepturile pacientului, sa stii care sunt drepturile tale. Este important!
Pentru tine ,viitoare mamica...
■periuţă de dinti, pastă de dinţi, gel de dus sau un sapun,1 deodorant, prosoape ( mic si mare), serveţele umede ( bune si la demachiat dar si la sters fundulet de bebe) si servetele uscate, hârtie igienică, pieptăn si sampon daca vrei sa te si speli pe par la spital;
■demachiant, tonic si cremă pentru faţă;
■sa nu-ti lipseasca agrafele sau ceva de prins parul, e mai comod cu parul strans si mai usor cand esti cu bebe in brate;
■crema de corp poate fi folosita si la masajul din timpul travaliului, daca sta si tati cu tine pe parcursul travaliului, daca rezista …
■parfumul poti sa-l lasi acasa, bebelusul tau trebuie sa te miroasa asa cum esti si va trebui sa mirosi a lapte si a „mamica mea”!
■2 pachete de vata ( pentru primele 2 zile) si tampoane externe pentru urmatoarele zile. Tampoanele sa fie de genul celor pentru noapte ( capabile sa retina o cantitate mai mare de lichid).
■papuci, ciorapi dress si sosete ( chiar daca este vara, nu sta cu picioarele fara sosete ), 3 camasi de noapte preferabil cu deschidere in fata asa incat sa poti alapta usor sau pijama cu bluza cu nasturi, chiloti, sutiene pentru alaptat, pad-uri pentru sani, hainele pentru drumul la spital ( hainele pentru iesit din spital le poate aduce sotul). Nu strica sa ai si ceva mai calduros cu tine, multe femei fac frisoane dupa nastere, sau au senzatia de frig din cauza oboselii.
■Intereseaza-te daca in spital gasesti toate medicamentele de care ai nevoie sau vii cu ele de acasa ( stiu ca nu este chiar normal … ). Sa nu te trezesti ca nu ai algocalmin in spital pentru calmarea durerilor. Dar nici nu lua medicamente fara sa intrebi medicul!
■ia cu tine si medicamentele prescrise de medicul care ti-a urmarit sarcina ( vitamine etc).
■o crema pentru sani si micile rani care apar in primele zile de alaptare poate fi de un mare ajutor.
■pompita pentru sani poate fi de ajutor, mai ales ca inveti sa o folosesti. Spitalele au si dispozitive „mai serioase” cu acelasi rol dar nu sunt de gasit in toate spitalele.
■apa plata, sucuri necarbonatate si nu din portocale, lamai ( fructe acide)
■ceva de rontait
■pahare si farfurii de unica folosinta ( sa nu fie nevoie sa si speli in spital )
Lucruri pentru mica ta minune!
■poti sa ai cu tine scutece pentru nou nascuti. Ideal ar fi ca spitalul sa puna la dispozitie aceste scutece, cel putin in prima zi, dar idealul e departe!
■hainute pentru bebe nou nascut ( spalate si calcate dupa ce au fost cumparate sau primite!). Cand cumperi hanutele sa fii atenta sa fie din bumbac, sa se imbrace si sa se dezbdrace usor. Cele mai folosite hainute: body, caciulita, bluzite, panaloni eventual cu botos cu tot, sosete, manusi sa nu se zgarie, salopeta si botosi separati ( cat mai moi, din material textil ). Va trebui sa fii atenta sa nu-l imbraci prea gros. Supraincalzirea bebelusului este la fel de periculoasa ca si racoarea. In mod normal, in spital este cald, la „bebelarie” conditiile de temperatura sunt constante.
■2 prosoape pentru bebe
■biberon si tetine ( in mod normal bebe ar trebui sa suga dar nu strica sa ai si biberoanele cu tine) gata sterilizate; atentie, sunt greu de pastrat sterile in spital.
■suzeta pentru cazurile de urgenta, desi ar fi bine sa eviti sa o folosesti, mai ales ca in spital nu prea ai cum sa o sterilizezi.
■crema pentru fundulet de bebe , de obicei creme pe baza de zinc folosite pentru a evita eritemul fesier.
Sa nu uiti sa iei si rabdarea cu tine! Sa ai un buzunar unde sa ascunzi teama si sa iei toate zambetele din lume cu tine, oricum o sa-ti para prea putine cand ii zambesti bebeului. In celalalt buzunar pune optimismul ; toate visurile pe care ti le-ai facut despre bebe nu mai sunt de gasit pentru ca se materializeaza…. Vine bebe! Si cand iti tii puiul in brate prima data, multumeste-i lui Dumnezeu pentru tot si bebelusului ca te-a ales pe tine sa fii mamica lui / ei.